onsdag 20 maj 2009

Vem har rätt att sätta gränser?

Just nu är jag lite frustrerad vem har rätt att sätta gränser för personer med språkstörning. Varje vecka stöter jag på föräldrar anhöriga som får höra det ena efter det andra. Hur mycket skall andra bestämma runt mitt barn? Förra veckan hörde jag till exempel att en förälder hade fått information om sitt barn. Om inte talet kommer innan ..år så är det kört. Vill understryka att det inte är sant. Med språket och talet jobbar man hela livet. Har träffat många vuxna som inte haft tal men med strukturerad språk och talträning så kommer det men det tar tid.
Många föräldrar är idag otroligt pålästa och vet ibland mera än det så kallade proffisonella. Föräldrar är de som har mest kunskaper om sina barn. Att jobba i nätverk är ett fantastiskt sätt alla får samma information samtidigt. Nätverket hjälper till att jobba med språkträningen som också skall ske på alla sociala arenor. Inte bara på förskolan/skolan och i hemmet.
Idag har jag bokat in familjen till World Down Syndrome Congress i augusti. I veckan så fångade personalen en videosnutt när Moa spelade piano.
Snart skall jag berätta allt hon är bra på.