torsdag 29 januari 2009

Äntligen!!


Idag kom min favorittidning i brevlådan. Föräldrakraft som ges ut 6 gånger om året. Här kan du läsa lite mera om tidningen. En intervju med Lars Lööw just nu jobbar han på Samhall som direktör. Tidigare har han jobbat på FUB som jurist samt under många år var han Handikappombudsman. Ett citat från intervjun "jag är evigt tacksam för att C-F gav mig chansen"Likaså tycker jag som mamma till Moa vi är så tacksamma att vi också fick chansen. Han har också en son med Downs syndrom (som nu är 19år). Jag är mamma till Moa 11 år men jag brukar säga så här om Moa. Hon har språkstörning (hennes största hinder) utvecklingsstörning (tar lång tid att lära sig) sedan har hon också Downs syndrom. Säger jag att hon har Downs syndrom först då har hon redan fått en stämpel. Då är hon sådan. Men det är helt fel. Alla personer oavsett om det finns en funktionsnedsättning eller inte skall få samma möjlighet i livet. Men det är vi i omgivningen som måste hjälpa till att röja hinder som finns i vägen. Det är därför jag tycker att Karlstadmodellen är bra. Strukturerad språkträning behöver alla barn och speciellt barn med språkstörning. I tidningen finns också en artikel om Elisabet som numera måste ta hela ansvaret för hennes sons språkträning. Förskolan kan inte ställa upp. Detta är tyvärr verkligheten som många föräldrar möter ute på skolorna. Vi har inte resurser men det finns i alla dokument man skall utgå från varje barns behov. Tyvärr är det inte många föräldrar som orkar strida för att barnet skall få den hjälp som dom behöver. Ni kan läsa om Moa på hennes hemsida här. På bilden ser ni en clown som man kan jobba med ljuden (vokaler-konsonanter).

Glädje


Nu äntligen så börjar jag få ordning på min nya dator och så nu undrar jag hur jag kunde jobba på den gamla? Detta är faktisk min första egna stationära dator. Annars har det varit sambon son köpt och jag använt. men sedan 1 år tillbaka så är han en Mac användare. Den gamla datorn tog ungefär tio minuter att starta upp sedan hängde sig allt flera gånger om dagen. Men nu så bara det smattrar till så är allt igång. Härligt! Idag så har jag haft två studiecirklar med härliga deltagare man blir så glad och får så mycket kraft. Kraft det behöver man både för mig själv och alla underbara männsikor jag har runt omkring mig. Har du aldrig gått en studiecirkel eller varit cirkelledare någon gång så tycker jag att du missat något i livet. Att träffas tillsammans och lära sig något nytt och dela med sig av egna erfaranheter. Här ser ni tecknet som betyder Glädje visst syns det!

måndag 26 januari 2009

Studiecirkel-Nätverk


Just nu sitter jag på tåget på väg hem efter en dag i Småland. Tänk ett så underbart jobb jag har att få prata språkträning hela dagarna. Har en studiecirkel med 8 deltagare som alla jobbar på olika förskolor och skolor. I denna kommun har man grupper som träffas någon gång i veckan tillsammans med barn i olika åldrar. Tänk att få utbyta erfarenheter med varandra. Så skulle det fungera överallt att få träffas tillsammans med barnen och ge varandra tips. Denna träffen pratade vi om talet. Vi har redan träffats 3 gånger under hösten. Vi kommer att träffas ett par gånger till. Idag så fick jag själv ett jättebra tips. Att gå i en studiecirkel = att dela med sig av sina kunskaper till andra och få tillbaka av andra. Idag fick jag tips om att på en vit tallrik rita ett ansikten med olika munmotoriska miner. Kan vara glad, sur, räcka ut tungan säga m, brumma som en bil. Det kommer mer bilder senare. Sedan sist har jag startat ett par nya nätverk runt barn - vuxna med språkstörning. Tänk vad ett nätverk kan göra. Tillsammans blir man starka och alla vet mera och språket och allt runt omkring. Alla behöver vi mera kunskaper om språket.